2011. február 25., péntek

A bábos korlát (balusztrád) kültéri stílusos alkalmazása

A ház közvetlen környezetében lévő terek, mint az erkély, terasz és a kert ház körüli része szorosan kapcsolódnak a belső terekhez, hiszen nyáron a teraszt és a  kertet nappaliként, a hálószobából nyíló erkélyt vagy teraszt reggeliző helyként is használhatjuk.
Hogy mediterrán hangulatot varázsoljunk otthonunk köré, annak egyik talán egyik legegyszerűbb módja a báboskorlát, vagy más néven balusztrád jól átgondolt alkalmazása.
Sajnos sok példát láthatunk arra, hogy a nem kellően átgondolt, mértéktelenül, nem a ház arányaihoz illő mennyiségben és formában alkalmazott bábok (baluszterek) inkább zavaros, bántó, mint hangulatos hatást kelthetnek.
Ezért mindig a ház stílusához illő formát válasszunk, lehetőleg csak egy szinten, általában az alsó szinten, funkcióval és mértékkel alkalmazzuk. A felsőbb szintekre hangsúlytalan, könnyed akár modern, vízszintes huzal formájú korlátot tehetünk. Kerüljük a nagyon hangsúlyos, díszes kovácsoltvas elemeket. A helyes arányok megválasztásához kérhetjük építész segítségét, ha saját arányérzékünkben nem bízunk meg teljesen. Az alábbiakban két szép példáját mutatom be a báboskorlát helyes alkalmazásának.

Ennek a jellegtelen elővárosi háznak a teraszát kevés munkával hangulatossá varázsolták, a régi téglafal részleges visszabontásával és mindössze négy-négy, a ház stílusához illő zömök báb (baluszter) beépítésével. A régi téglafal és a balusztrád közötti szintkülönbséget egy-egy könnyed ív hidalja át. A lépcső betonperemei könnyed ívben kifelé kanyarodnak, legömbölyített végükön egy-egy díszgömb. A terasz nyitható napfény ernyője cakkjaival díszítő funkcióval is bír mely helyrebillenti a homlokzat arányait. A nyugodt összbenyomást fokozza a báboknak a vakolattal megegyező kőszürke színe, valamint a terasz semleges, melegfehér egységes kőlap burkolata.
A mészkőelemken sehol nincs éles perem vagy szöglet, gömbölyített élmegmunkálás jellemzi a fehér mészkő előlappal és járólappal készített lépcsőt és a korlát fedlapjait is. A régi téglafalból egy-egy oszlopnak megfelelő darabot meghagytak a feljárat felső végeinél, ezt bevakolták és melegfehér árnyalatúra festették. A mediterrán hangulatot fokozzák a növények és a szabálytalan fehér mészkő lapokból rakott sétaút.
A nyílászárókra nyitható lamellás zsalukat szereltek. Ezek színe szintén melegfehér. Hangulatos és nyugodt kiegyensúlyozott összbenyomás garantálja a kellemes pihenést.

Következő példa ez a szép, tájba simuló, hagyományos stílusban épült mallorcai villa.
A karcsú baluszterekből álló balusztrád keretezi az alsó teraszt és a lejáratot.
Elhatárolja díszmedence formájú úszómedencét a kert végi természeti környezettől.
A támfalak kőrakásának módja visszaköszön a lejárat falának bukolatán ezáltal fokozatos átmenetet képez a lakókörnyezet és a kert között. A terasz világítását a balusztrád oszlopainak tetején lévő gömbformájú Led világítótestekkel oldották meg.
A felső szint mediterrán formájú, szinte pókháló finomságú hangsúlytalan kovácsoltvas korlátelemei nem konkurrálnak a balusztrád hangsúlyos vonalvezetésével, hagyják érvényesülni, csakúgy mint az egyszerű dísztelen oszlopok. A nyugodt, kiegyensúlyozott összképet fokozza a terasz egységes  mázas cotto burkolata. A belső tér beige márvánnyal burkolt, de itt mintázata zavaróan hatott volna az összképben, így ezt a semleges bukolólapot választották. A medence körüli burkolat helyi sárgás mészkő szabálytalan lapjaiból van. A medence burkolata hamvas kék helyi manufaktúrában készült csempe, pereme gömbölyített élű mészkőlapokból van. A vízesés formájú túlfolyó lent a támfalak stílusában készült félkör alakú kútformájú medencébe zuhan alá.  A színek ton-in-ton (ugyanannak a színnek különböző árnyalatai) kerültek összeválogatásra. Kiindulási alap a helyi mészkő sárgás árnyalata volt, hozzá illik a ház intenzívebb sárga árnyalata mely kiemeli a környezetből, de nem hivalkodóan, a cotto burkolat  beige árnyalatú (sárgás rózsaszín), a kovácsoltvas korlát hagyományosan fekete színű, a balusztrád melegfehér.

For mediterrane ambience you can use the balustrade. Be carefully about shapes of balusters suits building style. Use one rather the lowest housing. For upper level choose a light rails.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése